När jag för ca 6 år sen åkte upp till La Coruna i norra Spanien hade jag ingen aning om att tikvalpen, Ginebra skulle öppna dörrar i en tävlings värld jag bara kunde drömma om.
I tävlings disiplinen Grande Quete där formel ett hundarna tävlar visade min unghund talang i ”lovande unghundar” med Exc1 i sin första start.

GQ hund och tik! Hon tränade i Osuna i Andalusien där de rödfotade rapphönsen anses vara de svåraste. Kommunen tillåter inga kläckhöns och därmed är det få komplicerade fåglar samt ett hårt underlag där tassar och leder måste vara i toppform för att undvika skador och en premie i Osuna högt skattad.
GQ hundarna ska ha djärva djupa revieringar på minst 500 m. Slagen måste vara jämna hö-vä. Släpptiden 20 min och de ska de explodera från första sekund, nos i backen är inte tillåtet, ej heller fega slag i samma gata,pointern måste stå när skottet går( settern får däremot sitta,halvligga) ingen pipa när fågel flyger efter uppres som är nära tränaren i långsam takt, om fågel flyger bakom åker man ut samt om det är fler än ett tomstånd eller stånd på hare så måste hunden snabbt reda ut det annars ut.
Åker den andra hunden ut innan 20 min har man minuter kvar till slutet och även de minutrarna måste vara felfria även om man har kanske 15 perfekta med fågelarbete så räcker det med en stöt så ute.

Tre domare varav huvuddomaren i mitten ser på stil,galopp och fart och hundarna måste vara perfekt konstruerade för att uppnå detta och just därför är de hundar som passerar nålsögat få. Och det viktigaste är pannbenet! Mentaliteten att jobba så hårt och självständigt, ta de rätta avgöranden långt ifrån hundföraren, leva i tävlings karusellen i 8 månader/år med resande mellan länderna på nya fält,underlag och tävlingsarenor som Polen, Serbien,Frakrike,Spanien där de stora GQ fälten finns.

Här nere har vi många tävlingsgrenar såsom Busca de Caza(mindre sök än GQ), Caza Practica, Hubertus som liknar våra jaktprov i Skandinavien, fjällprov i Alperna och mårkulla. Man skiljer på jakt och tävlingshundar medan mina måste klara både och.

Ginebras största triumfer är när hon som relativt ung hund gick till final mot ES Nolo, som vunnit i princip allt. Han vann CACIT och hon fick RCACIT, vilket spanjorerna aldrig förlåter Italienska domarna för hon var bäst.
Uttagen till spanska landslaget som en av landets 5 bästa pointrar till EM i Frankrike och vann Excellente i Copa de Excellencia.
2016 fick hon sin Campeona del Club Espana.
På kort tid på snö åkte hon till 3 dagars prov i Alta till final.
Utst i Gibraltar och Spanien RCACT.

Finaste minnet är den stora tjädertuppen hon parkerade på 5 meter i hemtrakterna i djupskogarna i Nattavaaraby och fick vänta på mig i 30 minuter innan jag krånglat mig över gungmyrar till säkert skjutläge.

Hon börjar bli till åren så vi får se om hon tävlar till hösten, vore förstås kul om EM går i Spanien 2019 men det är krävande att tävla på toppnivå. Har hon motivationen och fysiken kör vi men annars så ska vi njuta av jakt turer och hoppas att avkommorna tar över stafettpinnen. Ginebra – en av Sydens bästa GQ hundar med pannben av stål.

/ Essan Andren